Altijd koud in Noorwegen?

Wij krijgen vaker van mensen te horen dat ze heel graag naar Scandinavië willen reizen maar dat ze twijfelen, want ‘het is toch altijd koud in Noorwegen’?

Grote verschillen

Nou, dat is natuurlijk niet waar! Het land is best groot en daardoor vind je over het hele land verschillende klimaten. Zelfs binnen de regio’s kunnen er grote verschillen zijn. Zo heb je langs de zuid- en westkust een milder klimaat dankzij de warme Golfstroom. Hierdoor is het in de zomer meestal lekker warm en de winters zijn relatief mild. Vooral het gedeelte rondom de Oslofjord tot aan de kust bij Kristiansand is het heerlijk vertoeven in de zomer met temperaturen tot wel 30 graden. Het wordt niet voor niets de Noorse Riviera genoemd! Hier aan de kust hebben vele Noren hun vakantiehuisje, de ‘hytte’, en gaan ze maar al te graag heen om te genieten van zon, zee, strand en buitenactiviteiten.

Binnenland

Het binnenland daarentegen, heeft koude en sneeuwrijke winters terwijl de zomers juist warm en droog kunnen zijn. Dit is dus het perfecte gebied om lekker te gaan skiën en winterse activiteiten ondernemen. En zodra de sneeuw weg is trekken de wandelaars naar dit gebied vanwege de prachtige natuur en talloze wandelmogelijkheden in een aangename temperatuur.

De westkust

De westkust van Noorwegen is het land van de fantastische fjorden. Hier zijn de winters mild en de zomers kunnen heerlijk zijn met prachtige zonnige dagen maar ook soms regenachtige dagen tussendoor. Regent het een dag vergeet je het weer snel omdat het gebied zo prachtig en puur is!

Noorderlicht en middernachtzon

Ga je naar Noord-Noorwegen zal je merken dat je ook hier een milder klimaat hebt aan de kust en dat het op dezelfde dag in het binnenland juist erg koud kan zijn vanwege het toendraklimaat. De winterperiode is in het noorden de beste tijd om het prachtige noorderlicht te bewonderen. Wil je dit fenomeen zien kun je dit makkelijk combineren met winterse activiteiten of een bezoek aan een stad. Al vanaf september is het mogelijk om het noorderlicht te spotten.

In de zomer daarentegen gaat de zon niet onder en is er geen verschil tussen dag en nacht. Dit natuurfenomeen wordt ook de middernachtzon genoemd. Dit is een uitermate geschikte periode wanneer je wilt genieten van een spectaculair gebied van Noorwegen.

Rust en ruimte

Al met al is een vakantie in Noorwegen vooral prachtig vanwege de natuur, cultuur en de rust en ruimte. Het weer is niet een doel op zich en uiteraard niet iets wat we kunnen controleren. Ga je naar Noorwegen, of een ander Scandinavisch land, dan adviseren wij altijd om een regenjas en fleecetrui in de bagage mee te nemen. Zo kun jij je altijd kleden naar het weer en is het alleen meegenomen als je de regenjas de hele vakantie in je koffer kan blijven liggen!